Airfryer schoonmaken en schoon houden

Iedereen die wel eens iets heeft bereidt in de Airfryer weet hoe makkelijk het is om een lekker gerecht te maken. Maar hoe hou je de Airfryer nou schoon voor een volgend gebruik? In dit bericht enkele tips die van pas kunnen komen om de Airfryer schoon te maken en te houden.

Mand en opvangbak schoonmaken

Airfryer schoonmakenLaat het apparaat eerst even afkoelen voordat je gaat beginnen met schoonmaken. De opvangbak en het mandje kunnen beide prima in de vaatwasser. Natuurlijk is het ook mogelijk om met warm water, een beetje afwasmiddel en een niet-schurend sponsje het geheel schoon te maken.

Philips raadt aan om de onderstaande stappen te doorlopen voor het schoonmaken:

 1. Vul de opvangbak met warm water met een beetje afwasmiddel.
 2. Laat de opvangbak met de mand erin 10 minuten weken.
 3. Maak de zwarte wanden van de mand schoon met een niet-schurend sponsje of een borstel.
 4. Keer de mand om.
 5. Maak de bodem van de mand schoon met een borstel of schuursponsje.

Als er voedselresten aan de opvangbak blijven zitten, laat deze dan met warm water en afwasmiddel 5 tot 10 minuten weken. Door het weken komen de voedselresten los en kunt u ze gemakkelijker verwijderen. Gebruik een afwasmiddel dat olie kan oplossen.

De pan en de wanden van de mand hebben een anti-aanbaklaag. Gebruik dus geen metalen keukengerei of schurende schoonmaakmaterialen om ze schoon te maken. Met dergelijke middelen zou je de anti-aanbaklaag kunnen beschadigen waardoor de Airfryer nog lastiger schoon te maken is.

Een andere tip gevonden op het internet is om het mandje en de opvangbak in te smeren met driehoek groene zeep. Vul de opvangbak vervolgens met water met een klein scheutje ammoniak. Zet het mandje in de opvangbak en laat het geheel een avondje staan. De volgende dag alleen nog even afspoelen.

Ook las ik op internet tips voor het schoonmaken van de opvangbak met een beetje soda. Helaas zijn er ook berichten geweest dat dit heeft geresulteerd in een kapotte Airfryer. Ik raad je daarom af om deze methode te gebruiken.

Indien de Airfryer na het schoonmaken nog niet zo lekker ruikt kun je de geur neutraliseren met citroen. Dit kan op de volgende manier:

 1. Snij de citroen doormidden en wrijf met een helft het mandje in.
 2. Vul de bodem van de opvangbak met citroensap.
 3. Laat het geheel 20 tot 30 minuten in de Airfryer zitten zonder dat deze aanstaat.
 4. Spoel het mandje en de opvangbak af met water

Mand en opvangbak schoon houden

Aluminium bereidingsbakjesVoorkomen is beter dan genezen. Natuurlijk kun je ook proberen te voorkomen dat je het mandje en de pan vies worden Aluminium bereidingsbakjes zijn prima geschikt om te voorkomen dat je Airfryer vies wordt. Goedkope bakjes van aluminium vind je bijvoorbeeld bij de Action (6 voor 0.92 euro). Deze hebben ook nog eens een geribbelde bodem waardoor het vlees niet in z’n eigen vet ligt te koken en daardoor heerlijk mals blijft.

Gemaakt voor de frituurpan, maar ook geschikt voor het afdekken van de mandjes van de Airfryer zijn friteusefilters. Deze is bijvoorbeeld te koop bij de Blokker en kun je blijven gebruiken. Zorg er wel voor dat je het filter op maat knipt zodat het niet tegen het verwarmingselement boven de pan komt.

En andere mogelijkheid is het gebruiken van bakpapier. Scheur of vouw het bakpapier zodat het in het mandje past en leg hierop het product dat je wil bereiden. Het bakpapier vang eventuele kruimels en spetters op en kun je na het bereiden van je maaltijd eenvoudig weggooien. Zorg er voor dat het bakpapier niet buiten het mandje steekt. Hetzelfde zou je kunnen doen met aluminiumfolie, gebruik zo min mogelijk folie zodat de lucht gewoon langs het voedsel kan stromen. Deze oplossing kan er wel voor zorgen dat de luchtcirculatie in de Airfryer minder wordt. Zorg er daarom voor dat niet de volledige bodem van het mandje bedekt is.

Verwarmingselement schoonmaken

Airfryer verwarmingselementHet verwarmingselement zit vast in de Airfryer en bevindt zicht boven de plek waar de opvangbak zit. Omdat dit onderdeel niet los te maken is is het lastiger schoon te maken. Philips raadt de volgende schoonmaakmethode aan voor het reinigen van het verwarmingselement:

 1. Vul een spuitflesje met 100 ml water en 3 gram bakpoeder.
 2. Open de lade van de Airfryer en verwijder de mand en de opvangbak.
 3. Plaats de Airfryer ondersteboven.
 4. Schud het spuitflesje om het water met het bakpoeder te mengen.
 5. Spuit de bakpoederoplossing op het vuile gebied rondom het verwarmingselement.
 6. Laat de oplossing ongeveer 1 minuut in het vuil intrekken.
 7. Zet dan de Airfryer weer rechtop en wacht vervolgens 30 minuten.
 8. Herhaal stap 3 t/m 7.
 9. Zet de pan en de mand terug in de Airfryer.
 10. Giet ongeveer 400 ml water in de pan om vuil van de bovenkant te verzamelen en vocht toe te voegen.
 11. Stel de Airfryer in op 200 °C en 20 minuten.
 12. Open de lade, verwijder de mand en de pan en laat de Airfryer afkoelen tot die nog maar een beetje warm is.
 13. Plaats de Airfryer weer ondersteboven.
 14. Veeg de resten bakpoeder en het losse vuil weg met een doek. Je kunt ook een spons of een kleine borstel gebruiken (bijv. een tandenborstel) om het gebied achter het verwarmingselement te bereiken.
 15. Zet de Airfryer weer rechtop, zet de pan en de mand terug in de Airfryer en laat de lade nog 5 minuten lang open zodat het apparaat beter opdroogt.

Gebruik geen ovenreiniger voor het reinigen van de Airfryer, dit kan het apparaat namelijk aantasten.

Verwarmingselement schoon houden

Handy vlamverdelerHet verwarmingselement wordt het snelste smerig door vet dat opspat van het voedsel dat bereidt wordt in de Airfryer. Om te voorkomen dat het vet opspat kun je een frituurfilter of een vlamverdeler in het mandje op het voedsel leggen. Door het gaas wordt het opspatten vet opgevangen en komt dit dus niet tegen het verwarmingselement.

Een vlamverdeler die vaak wordt aangeraden voor de Airfryer XL is de Handy vlamverdeler, deze is onder andere te koop bij de Blokker voor 3,99 euro. Buig het lipje naar binnen zodat de vlamverdeler volledig in de Airfryer past. Laat deze dus niet naar boven uitsteken aangezien deze dan in het verwarmingselement vast kan komen te zitten.

Bovenstaande oplossing is ook nog eens toepasbaar voor bijvoorbeeld het bereiden van popcorn, het branden van koffiebonen of het drogen van fruit en groenten. Normaal zouden deze producten uit de mand vliegen vanwege de snelle luchtstroom in de Airfryer, maar met het filter worden deze tegen gehouden.

101 comments on “Airfryer schoonmaken en schoon houden”

 1. Ineke mooijman Beantwoorden

  Als er dan ook een vlamverdeler te koop zou zijn voor de Viva.
  zou ik wel blij mee zijn.

 2. Gerry Beilsma Beantwoorden

  Ik heb geprobeerd de airfryer met bakpoeder en zoals hier boven beschreven staat, maar hij blijft enorm vet boven in het verwarmingsrooster.
  In het begin rook ik de airfryer niet , maar dat gaat toenemen.
  Wat kan ik hier nog aan doen

 3. Henri Beantwoorden

  Heb de tips hierboven gedaan om het verwarming element schoon te maken.
  Daarna deed het apparaat het niet meer. na reparatie onder garantie is het
  verwarming element niet schoon te krijgen.

  Na 2 dagen begon dat ding zo te stinken, omdat je het niet goed schoon kunt maken.

  Graag goede tips die wel werken. Bij Philips zijn ze niet behulpzaam, zij hadden met de reparatie
  het wel schoon mogen maken.

  • Christian Beantwoorden

   Bij mij hetzelfde probleem met het niet schoon kunnen maken en stel daarmee Philips aansprakelijk voor de opgelopen schade die de airfryer heeft opgelopen.
   Inmiddels heb ik het element weten schoon te krijgen met de HG ovenreiniger, beetje op een doek smeren, dit over het element halen, dit maximaal 3 min laten inweken en vervolgens met een licht vochtige doek na wrijven.

   Let op; het HG product zal bij de eerste bakbeurt direct te ruiken zijn, daarom is mijn aanraden een citroen in twee te snijden deze in het mandje plaatsen, vullen tot de citroen net drijft, de bak vervolgens in de airfryer 20 minuten op 200 graden, hierna zal alleen tijdelijk een citroengeur overblijven.

   Inmiddels heb ik HG een e-mail gestuurd of zij een reinigingsmiddel voor de airfryer kunnen ontwikkelen.

    • laptopleon Beantwoorden

     Citroensap is ontzettend zuur en daar knapt het metaal van de airfryer niet van op.

     Daarnaast zal de airfryer lastiger schoon te maken zijn omdat pannen na een zure inhoud aanbakken. Roerbak maar eens spinazie, laat even staan en bak dan een ei. Het ei zal flink aanbakken en moeilijk los te krijgen zijn.

 4. Ingrid Bloemheuvel Beantwoorden

  Hetzelfde hier: m’n Airfryer laat de stoppen doorslaan na een schoonmaakpoging als hierboven beschreven. Lekker dan (dus niet), hoelang ben ik het apparaat wel niet kwijt wanneer ik het ter reparatie aanbied?
  Balen!

 5. van Ginneken Beantwoorden

  Tip om goed schoon te maken. Citroën uit persen, sap in een ovenschaal in de airfryer, paar minuten verwarmen en af laten koelen. Vet komt los en valt in het schaaltje. Zonodig herhalen. Werkt perfect. Veel succes allemaal.

 6. Jack vd brekel Beantwoorden

  Waarom wordt er geen airfryer ontwikkeld waar je het verwarmingselement kunt loskoppelen zodat je de fryer ook van binnen goed kunt schoonmaken!?

 7. Yucook Beantwoorden

  Eenvoudig schoon te houden; (Haal de stekker uit het stopcontact! Zet de airfryer zonder mandje op zijn kop (op een zachte doek), klik het klemstangetje aan beide kanten los en het verwarmingselement is makkelijk tot 45 graden omhoog te houden om de ruimte rondom de ventilator schoon te vegen met een doekje of keukenrol. Stangetje terugplaatsen en ready to cook!

 8. Lientje Beantwoorden

  T blijft belachelijk, dat je voor dit dure apparaat nog zelf allemaal capriolen moet uithalen om het goed te laten werken.
  Spatmatje, vlamverdeler, allufolie ….enz enz.
  Vind dat Philips zelf met een goede oplossing moet komen.
  Of zie ik dat nou verkeerd?

  • Wim Beantwoorden

   Dat zie je denk ik niet verkeerd Lientje. Maar zo lang er aan de productkant geen oplossing wordt geleverd, berichten wij hier graag wat voor oplossingen er wel zijn 🙂

 9. Ellen Beantwoorden

  Heb de reacties gelezen voor mij geen Airfryer als er zoveel problemen zijn laat Philips ze maar eerst oplossen ik heb een combi magnetron en een gewone oven, dan moet ik enkel een nieuwe friteuse kopen voor patat en snacks.

 10. Mieke Beantwoorden

  Ik heb ook de reacties gelezen en ben toen ook begonnen met het reinigen van mijn airfryer. Ik heb de bodem van de pan tot de rand van de ster gevuld met gewone azijn. Een flinke scheut water erbij gedaan. Toen heb ik de pan in de airfryer gedaan en heb hem aangezet op 200 graden voor 10 minuten. Na het belletje 5 minuten gewacht en toen de pan eruit getrokken. Heb een natte lap gepakt en die over een houten spateltje, die ik gebruik voor de gourmet, gelegd en daarmee de zijkanten van het verwarmingselement schoongemaakt. De airfryer heb ik niet op de kop gelegd zodat al het vocht gewoon naar beneden valt. De behandeling nogmaals gedaan en mijn airfryer is weer schoon. Goed nagelapt met een schone doek. Toe de airfryer zonder pan 3 minuten laten branden. Hij is weer schoon!

 11. Roberta Beantwoorden

  We waren erg blij met de airfryer. Patat was lekker, de kippepootjes knapperig.
  Tot ik vond dat hij stonk toen ik hem aanzette. Alle tips gelezen en merkte dat we niet de enigen waren die mopperden. Vlamverspreider gehaald bij Blokker, €3.99 merk Handy. Dat was de oplossing dachten we. Niet dus want de kippenpoten waren niet knapperig. Logisch misschien, maar daar kom je later achter.
  We gaan nu gewoon de poten er in doen en dan maar schoonmaken. Op zijn kop zetten en tussen het element
  friemelen met keukenrol.
  Ik vind het een afknapper voor Philips. Ze doen zoveel aan onderzoek . Dus nu dit maar eerst oplossen!!

 12. Johannes Beantwoorden

  Eerst waren we er heel blij mee. Maar nu gebruiken we hem alleen nog buiten het is 1 vies stink ding en hooguit geschikt om te gebruiken in oorlogsfilms als rookmachine. Als ik klachtenkompas van de consumentenbond bekijk kom je bij Philips als bij de duivel om wijwater. ik dien er dus ook maar geen klacht over in en neem mijn verlies. Alleen producten van Philips komen mijn huis niet meer binnen. Ik heb de tip gebruikt om hem schoon te maken met een uitgeperste citroen in een schaaltje maar de stoppen sloegen door. Dus deze XL gaat de schuur in en bij de eerste volgende opruim beurt naar het grof vuil.

 13. Ria Beantwoorden

  Ik maak de AF (element) altijd schoon met Dasty vetverwijderaar en zeer zacht borsteltje! En dat werkt prima!
  Mandje en bak was ik met dreft afwasmiddel!
  Heb de AF al bijna een jaar en ben er nog steeds erg blij mee.

  • Gerard Beantwoorden

   Even een hardnekkig misverstand wegwerken. Het verwarmingselement blijft altijd schoon, het gaat om de rand die er boven zit. Element zelf brand zichzelf schoon.
   Airfryer is gewoon een onding wat schoonmaken betreft van deze rand en lukt echt niet met wat voor tips ook.

   • John C. Beantwoorden

    Wel Gerard , dan moet ik je teleurstellen het element word [ bij mij , en ook andere denk ik ] terdege wel vet en is moeilijk schoon te maken .

    Tip voor vieze luchtjes ; Gooi wat gemalen koffie in een schaaltje en plaatst dat in de airfryer .
    Werkt ook tegen rook luchtjes , vis lucht in de combi-oven e.d.

 14. Vincent Beantwoorden

  Schoonmaken is altijd een kriem. friteuse of airfryer.
  Ik had HG frituurpanreiniger geprobeerd… NIET DOEN. vreet de anti aanbaklaag helemaal stuk.
  Ben nog in afwachting van HG.

  • KVdP Beantwoorden

   De HG frituurpan reiniger is voor mij het enige produkt dat de airfyer XL (mandje & bak) na 2 jaar intensief gebruik eindelijk schoon kreeg. Akkoord, het is een smerige job, het risico antibaklaag afvreten is beperkt gebleven. Alleen bleef er van de verfbostel niets meer over…

  • Wim Beantwoorden

   Ja hoor, je kan alles tegelijk in de Airfryer doen. Zorg er wel voor dat je om de paar minuten even alles schudt zodat het aan alle kanten gebakken wordt.

 15. vd broek Beantwoorden

  de vlamverdeler van blokker is 21 cm moet je deze dan op het gerecht leggen. want deze past in zijn geheel in het mandje van de airfryer XL?

 16. J S Beantwoorden

  Hallo Wim kan ik ook baksoda gebruiken om mijn airfryer schoon te krijgen?
  Ik heb nl alle andere ideeen al gebruikt

  • Wim Beantwoorden

   Ik heb daar zelf geen ervaring mee. Als je je vraag stelt op onze Facebookpagina zijn er misschien anderen die daar wel het antwoord op weten.

 17. John Beantwoorden

  Mijn airfryer hd 9240 is na de voorgeschreven schoonmaak overleden heb gedaan zoals is beschreven door phillips en toen rook ik een brand lucht heb nog garantie is er iemand met de zelfde ervaring mvg John

 18. Hansje Beantwoorden

  Waarom moet je voor de Viva zo,n duur anti-spatdeksel kopen,terwijl ze voor de Xl
  veel goedkoper zijn,ik vind het allemaal erg misleidend van Philips.

  • Wim Beantwoorden

   Het is niet nodig om een anti-spatdeksel te kopen. Voor de XL heeft Philips zelfs (voorlopig) niet eens een anti-spatdeksel op de markt gebracht.

 19. Bert van de Wijngaard Beantwoorden

  Bij ons hetzelfde probleem hebben jaren een losse heteluchtoven gehad tot volle tevredenheid maar na 12 jaar versleten en de hoop gevestigd op de airfryer echter alleen ellende mee gehad en ook de onze XL gaat bij het grofvuil, verwarmingselement en daarboven schoongemaakt probleem komt terug klachten ingediend en afgemaakt met smoesjes en hulpmiddelen het is te gek voor woorden en radar aangeschreven en hopelijk gaan zij ned. waarschuwen voor dit artikel dit is ons laatste philips apparaat.

  • Wim Beantwoorden

   Vervelend om te horen! Heb je contact gehad met de Philips klantenservice? Over het algemeen hoor ik namelijk vooral positieve reacties 🙂

 20. peter122 Beantwoorden

  Gebruik nu al 3 jaar een airfryer…meestal voor patat en vlees gaat echt super.
  En na al die ellende gelezen te hebben van mensen …..heb ik 1 tip..maak de opvangbak schoon na iedere x gebruikt te hebben.
  Ook het mandje anders wordt ie bruin en dan nog die rand aan de bovenkant…..dan heb je een hoop plezier van de airfryer…

 21. Kaylee Beantwoorden

  Mijn binnenpan gaat de teflonlaag af is pas 6 weken oud zjn daar meerdere klachten over? en idderdaad een onding om schoon te maken , en dan heb ik het over het verwarmingselement en wat daarboven zit pfff

 22. hans Beantwoorden

  verwarmings element even losmaken werkt toch het beste ,hoop gedoe en pas op voor de scherpe randen.
  heb de fryer nu 2 weken maar wat wordt dat ding vies zeg,zou bijna de frituurpan weer neer zetten

 23. Grada Beantwoorden

  Wat een verschrikking deze airfryer. Waarom is het verwarmingselement niet los te koppelen. Het stinkt ook verschrikkelijk.

 24. Sonaya Beantwoorden

  Weet iemand of die spatdeksel van Blokker ook in de Princess XL 182020 past? Heeft iemand hier überhaupt een Princess ipv Philips? Veel goedkoper, net zo goed en óók 2jr garantie 😉

 25. Mark Beantwoorden

  Jaren geleden al eens de beslissing genomen om nooit meer iets van Philips te kopen!
  Tot de airfryer op de markt kwam.
  Wij dachten dat dit een goed apparaat was,maar wat is dit een stink ding!
  Wat een gedoe om het hittespiraal en daaromheen te reinigen.
  Ik ga toch niet na elke bak beurt dat spiraal reinigen!
  Voor ons nooit meer iets van Philips!

 26. Anneliese Beantwoorden

  De airfryer wordt voornamelijk door mijn zoon regelmatig gebruikt
  voor patat en bitterballen maar is al die maanden nog nooit schoon gemaakt
  in de bak en in het mandje zit nu een hele aangekoekte laag
  ik heb al van alles geprobeerd maar ik krijg het niet schoon
  wat kan ik het beste doen?
  ik hoor het graag

 27. Joke Beantwoorden

  Mijn airfryer ratelt bij het opwarmen. Dit gebeurde ook na het 1e jaar en is toen gerepareerd onder garantie. Nu is de garantie afgelopen ( 6mnd) en is de klacht terug. Philips komt nu niet verder dan 20% korting op herstel, maar wat dat dan gaat kosten weet men niet. Zijn er meer die deze klacht herkennen?

 28. Kat Beantwoorden

  Aub geen bakpoeder gebruiken. Ik denk dat ze bedoelen met bakpoeder Baking soda (zuiveringszout). Baking soda in combinatie met azijn een hele goede schoonmaakmiddel. Azijn neutraliseert geurtjes en baking soda is een goede schuurmiddel.

 29. Gerard Beantwoorden

  Vaatwasmachine en dan name de gebruikte chemicaliën hebben een verwoestende werking op anti aanbaklagen dus nooit doen. Ik begrijp dan ook niet dat er in het artikel wordt beweerd dat dit gewoon zou kunnen.

 30. Jo Haas Beantwoorden

  Apparaat van Philips ruim twee jaar geleden gekocht, niet veel gebruikt en nu al kapot. Kortom, het is weggegooid geld geweest.

 31. lies Beantwoorden

  bij eerste keer gebruik mijn woonkamer ( 12 lang 6 breed 3 hoog ) in dichte mist en hoezo geen geurtjes , had er 1 kippebout in , kip was heerlijk trouwens , heb het apparaat retour gedaan na het lezen van alle reacties hier, en wat een ellende met dat schoonmaken ! Bij mijn buren hetzelfde ( hadden de Airfryer gelijk besteld ) en ter verhoging van de feestvreugde ging bij hun de brandmelder ook nog af .

 32. pieter Beantwoorden

  Ook ik heb de Philips airfryer gehad, heb hem in de recycle bin gedaan. Zonde voor het materiaal en geld. Zeer moeilijk schoon te maken, zelfs in de kleine kiertjes lukte me dit niet. Is niet hygiënisch als je vuilheid laat staan, maar Philips denkt daar anders over. Stanklucht in de hele woning, ook naar wegens huisdieren die daar last van kregen. Voedsel die rauw bleef na bereiden, mandje bij schudden/eruit halen steeds uit het opvangbak viel op de grond/keukenblad, hitte, kleine brandwonden op de voeten/handen. Niet stabiel dus. Wilde tot het einde latijn gebruik van maken maar had de hoop opgegeven. Conclusie: in de ovens die we thuis al hebben een soort verbetering maken dan tig apparaten in huis hebben. Kan anders als de fabrikanten dit ook willen. Vet vrij bakken in je keukenoven, iemand een idee, designers? All in 1.

 33. Marc Beantwoorden

  Volgens mij is iedereen te zuinig geweest en niet de snack deksel erbij gekocht dit voorkomt dat spetters tegen element en er tussen komen wat inderdaad moeilijk te reinigen is maar dat heb je ook met oven en gewone frituurpan.
  Net de complete zet gekocht
  HD9247/90 airfryer avance xl + bakplaat
  HD9905/00 Grillrooster met spiesen
  HD9932/00 Snack deksel geschikt voor XL (Zie Philips site)
  En functie van laatste is juist om element schoon te houden en rest van de pan is net als mandje van frituurpan meteen na gebruik schoonmaken dan gaat dat prima met een sopje met afwasmiddel en ook beter voor je anti aanbak laag zet mijn koekenpan ook nooit om diecreden in de vaatwasser en gaat ook al jaren mee. Maar er zijn mensen die elk jaar een nieuwe tefal pan kopen omdat antI aanbak laag los laat. Geen idee hoe ze dat voor elkaar krijgen.

 34. Ineke Koopman Beantwoorden

  Kan ik folie of bakpapier in het mandje leggen als ik kip drum sticks bak in de freyer. DAN WORDT DE OPVANGBAK HIET ZO VIES DENK IK.

  • Wim Beantwoorden

   Ja hoor! Let er wel op dat het niet tegen het verwarmingselement aankomt en dat er nog ruimte blijft voor de luchtstroming.

 35. Jos Beantwoorden

  Zet Take Dis aluminium rond bakje in het mandje, een tweede bakje (eerst gaatjes in prikken) er omgekeerde boven op. Mand, lekbak en spiraal blijven schoon.

 36. Corrie Beantwoorden

  Kan ik een snackdeksel voor de airfryer XL gebruiken in mijn XXL ? Voor deze laatste is nml geen deksel te koop. Corrie (27 november 2018)

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *