Help, mijn Airfryer rookt! Wat doe ik verkeerd?

Een veel gehoorde vraag met betrekking tot de Airfryer is: Mijn Airfryer rookt, wat doe ik verkeerd? Om deze vraag te beantwoorden hebben we contact opgenomen met Philips. Het simpele antwoord is dat je eigenlijk niet iets verkeerd doet.

Een rokende Airfryer is namelijk een bekend verschijnsel bij het bakken van vette of bevroren producten. In dit artikel gaan we verder in op hoe de Airfryer werkt en waarom dit rook veroorzaakt. Vervolgens leggen we uit wat je kan doen als de Airfryer rookt en hoe je dit kan voorkomen.

Werking van de Airfryer

Om te begrijpen waardoor de rook ontstaat is het eerst van belang om te begrijpen hoe de Airfryer werkt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken blaast de Airfryer geen lucht, maar wordt de lucht juist van bovenaf aangezogen. De aangezogen lucht komt langs het grillelement boven in de Airfryer en wordt hierdoor opgewarmt.

Via de zijkant van het mandje stroomt de lucht weer naar beneden. Door het stervormige ontwerp in de bodem van de Airfryer wordt de lucht weer naar boven gestuurd en circuleert deze door de volledige mand. Daarnaast grilt het grillelement ook direct het voedsel met de warmte die er vanaf komt. Dankzij dit ontwerp wordt het voedsel snel en gelijkmatig bereid. Ook zorgt dit voor het krokante laagje waar iedereen zo van houdt.

In onderstaande video zie je een korte animatie van hoe de Rapid Air-technologie werkt in een professionele Airfryer. In de Viva Airfryer, Viva Digitale Airfryer en Avance Airfryer XL wordt dezelfde techniek toegepast.

 

Waardoor ontstaat de witte rook/grijze rook?

Zoals gezegd wordt de lucht snel door de Airfryer gecirculeerd. Dat betekent dat eten sneller klaar is, maar een nadeel is dat de luchtstroom ook vocht en vet circuleert door de hele Airfryer . Deze deeltjes kunnen in aanraking komen met het verwarmingselement en zullen dan verdampen of verbranden. Doordat de Avance Airfryer XL het grootste vermogen heeft, is de kans op rook bij deze Airfryer het grootst.

Doordat water- of vetdeeltjes tegen het grillelement komen kan witte en/of grijze rook ontstaan. Witte rook wordt veroorzaakt doordat vocht verdampt. Dit treedt dan ook vooral op indien bevroren eten in de Airfryer wordt bereid. Het vocht dat verdampt komt tegen het grillelement en verdampt direct. Hierdoor ontstaat de witte rook.

Grijze rook kan optreden doordat vet tegen het verwarmingselement spat. Wanneer je etenswaren bereidt met een hoog vetpercentage wordt overtollige olie of overtollig vet verzameld in de pan van de Airfryer. Door de krachtige luchtcirculatie in het apparaat spat het vet tijdens de bereiding al op en kan de rookvorming ontstaan. Daarnaast kan het zijn dat er nog vet, olie of voedselrestanten achtergebleven zijn van het vorige gebruik. Ook dit kan rook veroorzaken als de resten tegen het verwarmingselement komen.

Is de rook schadelijk?

Philips heeft aangegeven dat de rook die ontstaat doordat vet, etensresten of water tegen het verwarmingselement spat niet schadelijk is voor de Airfryer of de etenswaren die in de Airfryer worden bereid. Natuurlijk bljft het wel vervelend als je keuken vol rook komt te staan of de buren wakker worden van de brandmelder.

Wat te doen als de Airfryer rookt?

Om de rook te verminderen/stoppen kun je het volgende doen:

 1. Zet de Airfryer tijdelijk uit.
 2. Haal de pan uit het apparaat en plaats het mandje tijdelijk op een bord. Let er op dat de pan ontzettend heet kan zijn: gebruik dus ovenwanten om je handen te beschermen!
 3. Gebruik een flinke prop keukenpapier om het olie op te nemen van de bodem van de pan. Door de olie weg te halen kan deze niet meer tegen het verwarmingselement spatten
 4. Plaats de mand en de pan weer terug in de Airfryer
 5. Ga verder met het bereiden van je maaltijd

Hoe te voorkomen dat er rook uit de Airfryer komt?

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Daarom ook enkele tips van ons om te voorkomen dat de Airfryer gaat roken.

Een optie om het roken te voorkomen is om geen diepgevroren producten of producten met een hoog vetpercentage te bereiden in de Airfryer. Enkele voorbeelden van producten met een hoog vetpercentage: speklapjes, worsten, kebab, shoarma en gehaktballen. Je kan er ook voor kiezen om vetarme varianten van producten te kiezen indien beschikbaar. Om de rook te beperken kun je er ook voor kiezen om de producten op een lagere temperatuur te bereiden. Natuurlijk moeten ze dan wel iets langer in de Airfryer blijven.

We kunnen ons voorstellen dat je ook dit soort producten graag in de Airfryer blijft bereiden. The Philips Chef heeft ook nog een andere manier om te voorkomen dat vet tegen het verwarmingselement aan wordt gezogen: bedek de bodem van de pan met aluminiumfolie. Druk het aluminiumfolie goed tegen de bodem aan zodat de Starfish (de stervormige bodem) goed zichtbaar is. Hierdoor blijft de lucht goed circuleren maar wordt het vet grotendeels tegengehouden doordat de bodem niet meer volledig glad is.

Een andere manier om te voorkomen dat vet opspat tegen het verwarmingselement is door gebruikt te maken van een vlamverdeler of frituurmatje. Hiermee kun je de bovenkant van de mand afdekken en wordt het vet grotendeels tegengehouden, maar kan de lucht nog wel normaal circuleren.

 • Een vlamverdeler die vaak wordt aangeraden voor de Avance Airfryer XL is de Handy vlamverdeler, deze is onder andere te koop bij de Blokker. Buig het lipje naar binnen zodat de vlamverdeler volledig in de Airfryer past. Laat deze dus niet naar boven uitsteken aangezien deze dan in het verwarmingselement vast kan komen te zitten.
 • Gemaakt voor de frituurpan, maar ook geschikt voor het afdekken van de mandjes van de Airfryer zijn friteusefilters. Deze is bijvoorbeeld te koop bij de Blokker en kun je blijven gebruiken. Zorg er wel voor dat je het filter op maat knipt zodat het niet tegen het verwarmingselement boven de pan komt.
 • Voor de Viva Airfryers heeft Philips ook een veelzijdige mand ontwikkeld. Het spatdeksel van de veelzijdige mand voorkomt niet alleen dat de producten uit de mand vliegen, maar ook dat vet- en waterdruppels niet meer tegen het grillelement spatten.

Zoals gezegd kan de rook ook optreden als etensresten van een vorig gebruik tegen het verwarmingselement komen en verwarmd worden. Zorg er dus voor dat je de Airfryer na elk gebruik goed schoonmaakt. In ons artikel over het schoonmaken van de Airfryer lees je hoe je de Airfryer en het verwarmingselement goed kan schoonmaken en schoon houden.

44 Opmerkingen
 1. Ik had ook een rookende airfryer en nu kreeg ik de tip
  om het mandje en bak in soda te zetten.
  Heb sinds die tijd geen rokende airfryer meer.

 2. Mijn bodemloze met die sterkte gaat schilferen die met die sterkte onderin. Hoe komt dat?

 3. Zet er een beetje water onder in dan heb ik geen last van rook

 4. Bij het bakken van heerlijke kroketjes zag ik 3n heel klein beetje rook uit de AF komen. Geen probleem dacht ik maar toen ging mijn rookalarm af (schrok me dood). De centralist van de alarmcentrale zei dat ik niet de eerste airfryer gebruiker met alarm was die dag …

  • In de keuken hoort geen rookmelder, maar een hittemelder.
   Een hittemelder is vergelijkbaar met de rookmelder qua alarm maar wordt pas getriggerd bij een temperatuur van ongeveer 55-60 graden in plaats van rooksignalen.

  • Vervelend om te horen Erik, hopelijk heb je wat aan de genoemde tips!

 5. Kunnen er ook snitzels in de airfryer?

 6. “Witte rook wordt veroorzaakt doordat vocht verdampt.”

  Het gaat hier dus om waterdamp? Dat is toch geen probleem, want dat komt toch ook met koken en stomen vrij?

  • Het kan wel storend worden als je hele keuken vol met witte rook staat 😉 Daarom zet ik zelf altijd de afzuigkap aan als ik de Airfryer gebruik.

 7. ik heb ook ff een vraagje:

  Ik ben in overweging om een fryer aan te schaffen, en wel de XL versie van Philips omdat wij meestal met 3 zijn, maar regelmatig met 6.
  Nu zie ik bij de baktijden zoals bijvoorbeeld biefstuk, varkenshaas, rollade enz enz, tijden staan. Maar zijn die tijden niet afhankelijk van de dikte en gewicht van het product? Want dat staat er niet bij.

  Met vriendelijke groet

  Roger

 8. Vervelend rokende airfryer worden er echt schijtziek (letterlijk) van koopt een duur aparaat maar elke keer als resultaat nu blauw staand huis, deuren en ramen open in de winter is niet echt fijn…
  we maken hem na elk gebruik goed schoon maar rookt al meer en meer ..

  Langzaam spijt van aanschaf

  • Heb ook spijt van de aankoop van de dure Philips airfryer xl alles staat blauw raad het iedereen af die z’n kloten ding wil aanschaffen

   • De meest rokende is de Philips ik heb hem weggedaan en nu inventum aangeschaft spek lapjes gaat perfect nu ballen gehakt proberen ben benieuwd

   • Vervelend dat jullie hier zoveel problemen mee ervaren. Met welke producten gebeurt dit bij jullie? Hopelijk kunnen de tips in de artikel de problemen wel verminderen!

 9. Ook wij hebben spijt van de dure aankoop. Altijd rook, wat ik ook doe. Hij is brandschoon, maar toch roken en stinken. En voor de rest waar hij echt vies is kun je niet bij.

 10. Brandschoon en dan een worstenbroodje en bam rook en stinken gewoon mist in de keuken…..

  • Het is september 2021 en wij hebben ook een Airfreyer xl aangeschaft.
   Frietjes uit de vriezer zijn verrukkelijk , knapperig!
   Gebakken verse vis die wij in de avond opwarmen in de airfreyer gaat perfect, ook knapperig! Gekruide speklapjes, de keuken en kamer stonden blauw van de rook en ja enorm stinken ook. Niet goed voor de parkietjes maar ook niet voor de meubels en schilderijen.
   Wij volgen de tijden in het boekje. Maar deze rook is de achterdeur uit , zo wij hebben dit aangeschaft zodat wij gezond vetvarm kunnen smullen. Maar niet alles werkt vijlloos erin.

   Beste mensen van de Philips airfreyer xl , hier mag wel eens serieus naar gekeken worden. Of iverna gedacht gaan worden. Ik dacht dat de airfreyer in de brand stond of zou ontploffen! Is best een eng gezicht.
   Het is toch niet de bedoeling dat wij geen frietjes, geen kroketten, geen vis, in de airfreyer kunnen gaar of warm maken.

   Dit mooie apparaat is hiervoor. Hadden ze beter moeten uittesten dan! Ik ga het steeds vaker om mij heen horen, niet best dus!

   Hoop dat er iets aangedaan kan worden en dat wij er niet voor op zullen draaien.

  • Heb ik ook last van. Net nieuw en 2 keer gebruikt, geen vet te vinden

 11. telkens wanneer ik de airfryer gebruik ruik ik de volgende ochtend een frituurlucht. ik gebruik hem nu buiten met verlengsnoer door het luikje. zelfs dan ruik ik hem nog.
  en in de keuken moet ik echt de afzuiger aanzetten anders drijven de bovenkastjes van de keuken. Maar dan heb ik ook nogeens de vieze luchten. Het valt mij erg tegen.

 12. Wij hebben hetzelfde probleem een blauwe rook uit de airfryer!
  Ook bij het bakken/bereiden van vetarme produkten moeten we de ramen open zetten.

  Hebben de Philips airfryer Xl nu twee maanden maar hebben spijt dat we deze hebben aangeschaft.
  Vrienden/kennissen hebben ook airfryers van diverse merken en hebben nooit problemen.

 13. Heb het zelfde probleem als iedereen hier boven gisteren 2x kippenbouten er in. Eindresultaat lekkere kip maar een huis wat blauw stond beetje jammer. Mvg Martin

 14. Dit probleem herken ik als geen ander, gelukkig ben ik er nu van af.
  Voor producten die overvloedige rook overlast bezorgen gebruik ik nu de Airfryer deksel (HD9932/00) en maak de zelfde producten zonder dat de woning blauw staat.
  Voor de frietjes is het helaas geen optie en blijft de damp.

 15. Heb een airfryer 9240/90 al twee jaar als ik alles van te voren had geweten had ik hem nooit gekocht waarom .ik heb contact gehad met Philips over heb hem opgestuurd kreeg hem terug met de mededeling niks aan de hand moest hem beter schoonmaken .Toen ik vroeg is er ook Nederlandse beschrijving voor het schoonmaken maar die was er niet .Ik kreeg toen van Philips een beschrijving het moest met bakpoeder in water spuiten op het verwarmings element en moest hem dan wel op zijn kop zetten dan na 30minuten zou het goed moeten zijn niet dus .Heb hem toen maar in de schuur gezet en nog een paar maal gebruikt. Toen was de klok kapot dat duurde ook maar 6 weken voor hij was gerepareerd..We gaanhem nog een keer proberen en anders gaat hij in de kliko.Dat is mijn ervaring met de airfryer.

 16. mijn Tefal airfryer is nog 2 jaar oud en nu houdt hij er al mee op hij bromt nog een beetje maar draait niet meer rond, ik gebruik hem alleen voor frites en gebakken aardappeltjes dus nog niet eens elke dag

 17. Heel veel spijt van de aanschaf. Dacht dat het netter, gezonder en properder ging zijn… niet dus. Heel het huis blijft ruiken (en we doen het dan nog in de garage met alle deuren en poorten open) en de juiste friet verkrijgen is een hele toer. 7 van de 10x mislukt het

 18. Een gat in de markt…. op maat gemaakte aluminium foliebakjes voor in de airfryer!
  Wie springt er in dit gat?

 19. Ook wij hebben spijt van de duure aanschaf iedere keer blauwe lucht ramen en deuren open zet hem nu maar buiten , maar daar koop je zo’n duur apparaat niet voor echt jammer Philips zou hem het liefste terug geven en vele mensen meer denk ik raad hem ook bij niemand meer aan . Hoop dat jullie met goede oplossing komen . ( mijn zoon heeft er ook een zelfde probleem😭.

 20. Spijt, van deze dure aankoop.
  Heel het huis telkens met witte rook!

 21. heb sinds kort ook een airfryer xl met rapid air technologie nou heb hem twee keer gebruikt ze kunne hem beter rapid smoke technologie noemen echt niet te doen gelijk terug dat apparaat .

 22. Mag er aluminium folie in de air freyer? Dus in het mandje.

 23. Heb ook een airfryer van Philips maar wij zijn echt niet te vreden hier over hij rookt en stinkt heel erg dus wij hebben contact opgenomen met Philips en wij moesten hem terug sturen en hij zou gemaakt worden naar ander halve week kregen we hem netjes weer terug en zij vertelde dat er niets mee was
  We hebben hem weer geprobeerd en je raad het al roken als een gek en stinken als een os
  We hebben hem nu bij het afval gezet bedankt Philips .

 24. Heb de kleine viva gebruik bijna altijd het gril plaatje en rekje met de vlamverdeler mandje alleen voor patat of bitterballen en gaat prima zelden een keer rook doe er ook gepaneerde speklap in
  Bevalt prima gebruik hem bijna elke dag

 25. Nou ik heb ook sinds kort een Airfryer Philips XL Stinken als een gek en mijn hele huis staat blauw van de rook. Kippenfingers er in gebakken…koop ik juist een airfryer voor…

 26. Een hoop geklaag alhier over rook, gewoon bij Blokker een matje kopen en uitknippen voor het formaat mandje, het is een kunststof matje die je boven op je mandje legt,(niet té klein afknippen anders valt het matje in het mandje) deze matjes koop je gewoon bij Blokker, hoe vet het product wat je bakt ook is, GEEN rook meer.

  Laat een reactie achter

  AirfryerWeb
  Logo