Welke Airfryer kopen? Een uitgebreide airfryer-koopgids

Als je van plan bent om een airfryer te kopen dan heb je nu de juiste pagina gevonden! In deze airfryer-koopgids geven we je het beste advies voor het kopen van een airfryer. Alle eigenschappen waar je op moet letten bij het kopen van een heteluchtfriteuse worden besproken. Daarnaast kijk ik hierbij naar de voor- en nadelen van de verschillende eigenschappen. 

Als je nog vragen hebt kun je onderaan de pagina een reactie achterlaten of een berichtje sturen via de contactpagina.

Grote of een kleine airfryer?

Moet je nou een grote of een kleine airfryer kopen? De belangrijkste eigenschappen om naar te kijken zijn de inhoud en de bakcapaciteit. Deze geven namelijk aan hoe ruim het mandje is waar de producten in worden bereid en hoeveel je tegelijk kan bereiden in de airfryer. Daarnaast is het handig om te kijken naar de afmetingen van de totale airfryer.

Inhoud

Er worden verschillende termen gebruikt om aan te geven hoeveel je tegelijk in een airfryer kan bereiken. Vaak wordt dit uitgedrukt in liters. Hierbij wordt dan aangegeven hoeveel inhoud het mandje van de heteluchtfriteuse heeft. Het is helaas niet zo dat in een airfryer met meer inhoud je ook altijd meer tegelijk kan bereiden. Dit hangt namelijk van meer factoren af, bijvoorbeeld het vermogen. De inhoud geeft dus vooral aan hoe groot de mand van de airfryer is. Een kleine airfryer zal een inhoud hebben tot ongeveer 2 liter. Bij een inhoud van 2 tot 4 liter kun je spreken van een grote airfryer. Heteluchtfriteuses met meer dan 4 liter inhoud worden vaak een XXL airfryer genoemd.

Bakcapaciteit/laadvermogen

Bakcapaciteit friet Interessanter is het om naar de bakcapaciteit te kijken. Dit wordt ook wel het laadvermogen genoemd. De bakcapaciteit geeft aan hoeveel kilogram friet je in één keer in de Airfryer kan bereiden (volgens de fabrikant). Neem dit wel met een korreltje zout, want fabrikanten zullen in het kader van marketing vaak een waarde aan de hoge kant opgeven. Zorg daarom dat je per keer sowieso niet meer dan de bakcapaciteit aan friet in je airfryer bereid.

De bakcapaciteit geeft zoals gezegd aan hoeveel kilogram friet je per keer kan bereiden. Hou er rekening mee dat een zak diepvriesfriet meestal ongeveer 1 kg aan friet bevat. De bakcapaciteit is ook uit te drukken in het aantal personen waarvoor de airfryer geschikt is. Hierbij wordt meestal uitgegaan van 250 gram friet per persoon.

Formaat airfryer

Met het formaat van de airfryer bedoel ik in dit geval de afmetingen van de buitenkant van de airfryer. Veel mensen zullen de airfryer graag op het aanrecht willen laten staan. Het is dan wel van belang hoeveel ruimte die inneemt op het aanrecht. Als je de airfryer in een kastje wil zetten zul je er ook op moeten letten dat de afmetingen van de heteluchtfriteuse hier wel geschikt voor zijn.

Een kleine airfryer zal ongeveer 22x28x22 cm (breedte x hoogte x diepte) zijn. Een grotere airfryer zal in alle dimensies ongeveer 25% groter zijn, je kunt dan denken aan afmetingen van 28x33x30 cm. De XXL-airfryers zijn vaak niet hogere of dieper dan een grote airfryer, maar nemen vooral in de diepte toe. De afmetingen van de Philips Avance Airfryer XXL (HD9650/90) zijn bijvoorbeeld 32x31x43 cm. 

Voor en nadelen van een kleine of grote airfryer

Of je een grote of een kleine airfryer wil gaan kopen hangt vooral af van je eigen voorkeuren. Hieronder zie je een overzicht van de voor- en nadelen van een kleine of grote airfryer.

Kleine airfryer

Grote airfryer

Vermogen van de Airfryer

Naaste de grootte van de Airfryer is het belangrijk om te kijken naar het vermogen van de airfryer. Dit geeft aan hoeveel energie verbruikt wordt door de airfryer om te verwarmen. Het vermogen hangt samen met hoe groot de airfryer is. Een grote airfryer zal meer vermogen nodig hebben dan een kleine airfryer om hetzelfde resultaat te behalen.

Energieverbruik en kosten

Het vermogen van een airfryer is een directe indicatie voor het energieverbruik. De energie wordt gebruikt om de airfryer op te warmen, warm te houden en om de lucht door de airfryer te laten stromen.

Op basis van het vermogen kan je ook bepalen hoeveel energie maximaal verbruikt wordt tijdens het bereiden van een frietje. Het daadwerkelijke verbruik zal lager zijn omdat als de airfryer op temperatuur is vaak niet het hele vermogen gebruikt zal worden. Stel je hebt een airfryer met een vermogen van 2000 watt (= 2kw). Als je deze 20 minuten (= 1/3 uur) laat aanstaan om frietjes te bereiden gebruikt deze maximaal 2 kW * 1/3 uur = 0,66 kWh. De prijs van een kWh liggen rond de 24 cent. De kosten voor dit gebruik liggen dus rond de 0,66*0,24=0,1584 euro. Dat valt best mee toch!

Belang van goed vermogen

De meeste airfrers hebben een vermogen tussen de 1500 en 2000 watt.  Als het vermogen van de heteluchtfriteuse goed past bij het formaat van de airfryer zul je zien dat deze snel op temperatuur is, de temperatuur weet te behouden, en de hete lucht goed langs het te bereiden product laat stromen. 

Kleine airfryers hebben over het algemeen een vermogen van rond de 1500 watt. De iets grotere airfryers (XL) zitten rond de 1800 watt. Voor een XXL-uitvoering van de airfryer wil je toch wel een vermogen van boven de 2000 watt hebben. Dit vermogen is relatief hoog ten opzichte van andere apparaten in de keuken, maar hou er ook rekening mee dat je de Airfryer vaak niet zo lang gebruikt  Je airfryer is namelijk snel voorverwarmt en warmt producten sneller op.

Twijfel je tussen twee verschillende airfryers van hetzelfde formaat, let dan zeker even op het vermogen van de beide apparaten. Je zou kunnen denken dat je beter voor degene met een lager wattage kunt gaan omdat die zuiniger is, echter zal je dit vaak ook merken in mindere bakresultaten

Hoger vermogen bij Philips Airfryers

Als je gaat kijken naar het vermogen van verschillende airfryers valt het je misschien op dat de modellen van Philips een relatief hoog vermogen hebben.  Philips maakt in zijn airfryers gebruik van de zogenaamde Rapid Air- of TurboStar-technologie. Deze technologie kun je herkennen aan de ster in de bodem van de bak in de Airfryer. 

De stervorm in de bodem van de airfryer zorgt er voor dat de luchtstroom zo gelijkmatig mogelijk verdeeld. Daarnaast wordt het mandje hierdoor vanaf de onder- en bovenkant gelijkmatig verhit. Door de gelijkmatige verhitting kunnen de airfryers van Philips werken met een hoger vermogen. Bij andere modellen, die minder goed verhitten vanaf de onderkant, zou een hoger vermogen leiden tot veel verhitting aan de bovenkant en weinig resultaat aan de onderkant.

Onderstaande video toont het verschil tussen een Airfryer met en zonder Turbostar Technologie.

Doordat producten in een Philips airfryer dus gelijkmatiger worden verhit is het vaak ook niet nodig om ze om te draaien. Hierdoor kun je een stuk vlees of vis bijvoorbeeld bereiden zonder dat je deze hoeft te openen om de producten te draaien. Hierdoor koelt de airfryer tussentijds niet af.

Functionaliteiten en eigenschappen van Airfryers

De eerste populaire airfryers voor thuisgebruik stammen uit 2010. Inmiddels hebben er een hoop ontwikkelingen plaatsgevonden op het gebied van heteluchtfriteuses. Hieronder licht ik verschillende functies en eigenschappen toe waarover airfryers kunnen beschikken.

Warmhoudfunctie

Sommige airfryers beschikken over een zogenaamde warmhoudfunctie. De warmhoudfunctie is, zoals de naam het al zegt, ontworpen om de producten in de airfryer warm te houden nadat ze bereid zijn. Hierbij wordt een lagere temperatuur gebruikt dan bij het bereiden van het product. Daarnaast worden de ventilator en het verwarmingselement van tijd tot tijd ingeschakeld. Vaak blijven de etenswaren nog warm tot zo’n 30 minuten na het verstrijken van de bereidingstijd.

Deze functie is vooral handig als je de airfryer gebruikt voor bijvoorbeeld een bijgerecht en je ook nog wat anders bereid op je fornuis. Als de airfryer eerder klaar is dan de andere gerechten zorgt de warmhoudfunctie er voor dat je eten niet te veel afkoelt.

Timer

Niet alle airfryers beschikken over een timer! Dat klinkt misschien raar, maar in dit geval wordt niet de timer bedoelt voor het bereiden van je product, maar een timer om de start van de bereiding aan te geven. Elke airfryer beschikt wel over een tijdregeling waardoor de airfryer stopt als de baktijd is afgelopen. Met een timer kun je ook instellen wanneer de bereiding moet beginnen. 

Door een timer in te stellen kun je alvast wel je producten in de airfryer doen, maar hoef je die niet nog later handmatig op het juiste moment te starten. Handig als je bijvoorbeeld ondertussen druk in de weer bent met pannen op het fornuis. Ook kun je de timer gebruiken als je bijvoorbeeld wil dat de airfryer start met de bereiding terwijl je even niet thuis bent. Let er wel op dat er vaak een maximale tijdsduur aan de timer zit (bijvoorbeeld 60 minuten).

Automatische bakprogramma's

Bij een airfryer moet je voor het bakken altijd de temperatuur en de baktijd instellen. Sommige airfryers beschikken over automatische programma’s waarmee met 1 druk op de knop een temperatuur en baktijd voor een bepaald product zijn ingesteld. Dit klinkt heel handig, maar persoonlijk gebruik ik deze functie eigenlijk nooit. Dit komt vooral doordat de baktijd niet alleen van het type product afhangt, maar ook van de hoeveelheid die je in een keer wil bereiden. Daarnaast komen de automatische programma’s vaak net niet overeen met bijvoorbeeld de temperatuur en de baktijden die op de verpakkingen van bijvoorbeeld diepvriesfriet vermeld staan. 

Bij het kiezen van een airfryer zou ik niet zwaar meewegen of de airfryer wel of niet over automatische bakprogramma’s beschikt.

Geurfilter

Natuurlijk komt er bij het bereiden van producten in de airfryer ook geur vrij. Het geurfilter houdt een deel van de baklucht tegen die vrijkomt tijdens het bakken. Hierdoor heb je dus minder last van een onaangename geur in je huis.

Houd je dus niet van de lucht die vrijkomt bij het bereiden van je producten, zorg dan dat je een airfryer kiest met een goed geurfilter.

Vaatwasmachine bestendig

Natuurlijk stop je niet je hele airfryer in de vaatwasser, maar vaak zijn een aantal onderdelen wel geschikt om in de vaatwasser te stoppen. Dit scheelt weer afwassen met de hand.

Let er bij het kopen van een airfryer daarom op welke onderdelen geschikt zijn voor in de vaatwasser. Meestal is het mogelijk om het mandje, de lekplaat en eventueel verschillende accessoires in de vaatwasser te stoppen. Hou er wel rekening mee dat dit niet altijd het beste resultaat geeft. In de hoekjes van bijvoorbeeld het mandje kan zich makkelijk wat vuil ophopen. Zorg er daarom voor dat je alvast zoveel mogelijk voedselresten en vet verwijdert voordat je de onderdelen in de vaatwasser stopt. Dit voorkomt ook dat je vaatwasser verstopt raakt!

Analoge of digitale airfryer

Bij het gebruiken van de airfryer moet je altijd de temperatuur en de baktijd instellen. Hiervoor beschikken heteluchtfriteuses overe en analoge of digitale bediening. 

Bij de analoge bediening bevinden zich vaak twee draaiknoppen op de airfryer. De ene knop is om de temperatuur in te stellen en af te lezen, de andere knop is voor de baktijd. hierbij is er geen display aanwezig waarom je exact kunt zien wat er is ingesteld. Doordat een airfryer met analoge bediening vaak maar over twee knoppen beschikt is het erg invoudig om de airfryer in te stellen. Een nadeel kan echter zijn dat er slijtage optreedt bij de stickers waarop de temperaturen en de tijden staan.

Bij een heteluchtfriteuse met digitale bediening zijn er vaak meerdere knoppen aanwezig en een display waarom je exact de tijden en temperaturen kunt zien en instellen. Daarnaast geeft dit vaak een wat modernere look aan airfryer. 

Bij de digitale varianten zijn er ook nog verschillende mogelijkheden voor de bediening. Voor de toetsen kan er gebruik worden gemaakt van tiptoetsen of drukknoppen. Tiptoetsen reageren al bij aanraking van je vinger, bij drukknoppen moet je daadwerkelijk de knop fysiek indrukken. Daarnaast kan er ook bij digitale airfryers gebruik worden gemaakt van een analoge draaiknop. Je ziet dan op het display hoever je de temperatuur en tijd hebt gedraaid. Dit werkt vaak wat soepeler dan de tiptoetsen.

Een voordeel van de digitale airfryers is dat je vaak meer mogelijkheden hebt. Functies als automatische bakprogramma’s en timers vind je minder snel terug op een analoge airfryer. Ook is het bij digitale airfryers vaak mogelijk om je favoriete baktijden en temperaturen op te slaan.

Airfryer-accessoires

Om de airfryer voor meer dan alleen patat te gebruiken zijn er vaak verschillende accessoires beschikbaar. Tegenwoordig worden airfryers steeds vaker aangeboden in combinatie met een of meerdere accessoires. Natuurlijk kun je accessoires ook los bij je airfryer kopen.

Sommige merken bieden hun eigen accessoires aan. Hiermee weet je zeker dat ze geschikt zijn voor de airfryer waar ze voor gemaakt zijn. Daarnaast zijn er ook veel universele accessoires te koop. Let er dan zelf goed op of deze ook geschikt zijn voor jouw airfryer. Als je bijvoorbeeld een kleine airfryer hebt zullen niet alle bakvormen er in passen.

Hieronder licht ik een aantal veelvoorkomende accessoires toe.

Bakvorm/cakeblik/broodblik

Een bakvorm is een van de meest gebruikte accessoires voor in de airfryer. De bakvorm kun je bijvoorbeeld gebruiken voor het bakken van brood, quiches of taart. Een groot voordeel van de bakvorm is dat deze volledig dicht is. Hierdoor lekken vloeistoffen niet weg en kun je de bakvorm dus ook gebruiken voor bijvoorbeeld stoofgerechten of andere gerechten met een sausje.

Let er wel op dat de bakvorm erg heet wordt in de airfryer. Gebruik dus zeker een ovenwant, pannenlap of tang om de bakvorm uit de airfryer te halen!

Spatdeksel/snackdeskel/spatrekje

Een spatdeksel zet je in het mandje om de producten die je gaat bereiden af te dekken. Dit kan je doen als je niet wil dat het grillelement aan de bovenkant je product te hard verwarmt. Daarnaast kun je een deksel gebruik om er voor te zorgen dat er geen lichte/kleine ingrediënten tegen het grillelement geblazen worden. Zo kun je met een spatdeksel bijvoorbeeld popcorn of granola in je airfryer maken. Ook kun je met een spatdeksel bijvoorbeeld fruit drogen of zelf chips maken in je heteluchtfriteuse.

Bij sommige spatdeksels kun je de potjes inklappen. Hierdoor kun je het spatdeksel makkelijk opbergen in een laatje. Hou er ook weer rekening mee dat het spatdeksel erg heet kan worden. Haal het deksel er dus alleen uit met een ovenwant/pannenlap/tang.

2 Opmerkingen
  1. Mijn eerste ervaring was met een eenvoudige airfryer van Action.
    Dit ouder model had een losse mand die je met het handvat uit de bak kon halen, persoonlijk vind ik dit veel fijner dan een vaste bak met handvat van het opvolgende type, want doordat deze ook een stuk zwaarder is.
    Plus het feit dat de olie dan ook gewoon onder in de bak zit, die er dan door de openingen uit loopt…

  2. misschien ook handig te weten: – geluid tijdens bakken;
    – de piep van de timer.

    mijn Inventum airfryer maakt
    veel geluid bij het bakken en
    zowel bij tijdinstellen als
    einde baktijd ontzettend irritant
    hard en schel gepiep.
    NIET KOPEN!!

    Laat een reactie achter

    AirfryerWeb
    Logo