Ga terug

Pepernoten zonder geraffineerde suikers

Deze heerlijke pepernoten uit de Airfryer zijn om van te blijven smullen. Dit recept bevat geen geraffineerde suikers en zorgt daardoor niet voor een zogenaamde suikerkick en suikerdip. Geraffineerde suiker is namelijk ontdaan van vitaminen, mineralen en vezels en daardoor kan je lichaam de suiker niet goed verwerken.

Het recept is gebaseerd op het pepernotenrecept van Rens Kroes uit het boek ‘Powerfood – Van Friesland naar New York’.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Tussendoortje
Keuken Hollands
Porties 30 Pepernoten

Ingrediënten
  

  • 70 gram Dadels (zonder pit)
  • 65 gram Speltmeel
  • 25 gram Kokosolie (gesmolten)
  • 20 gram Kokosbloesemsuiker
  • 1 theelepels Wijnsteenbakpoeder
  • 1 theelepels Speculaas- of koekkruiden
  • 1 snufje Zeezout
  • 1 scheutje Water

Instructies
 

  • Vul een bakje met warm water en laat de dadels hier ongeveer 15-30 minuten in weken totdat ze zacht zijn.
  • Snijd de dadels in stukjes en doe ze in een maatbeker van een staafmixer of in de blender. Voeg een klein scheutje water toe en meng het geheel fijn.
  • Meng de kokosbloesemsuiker, het bakpoeder, de speculaas- of koekkruiden, het zeezout en het speltmeel in een kom.
  • Voeg de gesmolten kokosolie toe en kneed alles door elkaar.
  • Voeg vervolgens de dadelmix toe aan het droge deeg en kneed alles samen tot een soepel deeg.
  • Haal het mandje uit de Airfryer en bedek de bodem met bakpapier.
  • Pak steeds kleine stukjes van het deeg en rol dit op tot een klein balletje. Leg deze op het bakpapier en druk het balletje ietsjes aan. Let er op dat je bolletjes niet te groot zijn want deze gaan nog uitzetten! Leg ze dus ook niet te dicht tegen elkaar aan omdat ze anders samen één geheel worden. Verwarm de Airfryer voor op 150 graden en bak daarna de pepernoten in ongeveer 15-20 minuten gaar. Herhaal dit tot al het deeg op is.
  • Laat de pepernoten nog even afkoelen voordat je kan beginnen met eten.

Notities

Tip: door wat cacoapoeder en cocoanibs toe te voegen kun je een chocoladesmaakje aan je pepernoten geven!
Als je je hebt in kunnen houden en nog wat pepernoten hebt overgehouden kun je deze het beste bewaren in een gesloten trommel of afgesloten zak.