Snij de zoete aardappels in stukken en kook deze in ongeveer 20 minuten gaar in een pan met water. Pureer de gekookte aardappels met een pureeknijper en laat de aardappelpuree een beetje afkoelen in een grote kom.
Maak van 2 kruidnagels kruidnagelpoeder; dit kan je het beste met een vijzel doen, of met een kleine chopper van je staafmixer. Meng het gehakt, de nootmuskaat, paprikapoeder, boekweitmeel, komijnpoeder, gemalen koriandel, kruidnagelpoeder, mosterd en cayennepeper door de aardappelpuree en meng dit goed met een spatel.
Doe de gehakt-aardappelpuree in een spuitzak en knip hier een punt vanaf ter dikte van een frikandel. Spuit lange banen op een stuk vetvrij papier en leg deze banen 3 uur in de diepvries.
Haal de puree uit de diepvries en snij er frikandellen van. Spray ze in met een oliespuit en bak ze 10 minuten in je Airfryer op 200 graden. Schud tussendoor één keer.
Serveer eventueel met tomatenketchup, light mayonnaise en gehakte uitjes.